Rok 2023 bol skvelý pre investorov, no otrasný pre prognostikov
Rok 2023 bol skvelý pre investorov, no otrasný pre prognostikov

Investori, ktorí počas tohto obdobia len pravidelne investovali, môžu spokojne bilancovať. S matematickou istotou možno o ich týchto nákupoch povedať, že skončili v pluse.

Ak však bol rok 2023 pre niekoho skutočne otrasný, boli to experti na finančné predpovede.

Úspešnosť trhových prognóz je vždy mixom toho, čo vyšlo a čo až tak nie. Avšak rok 2023 bol pre prognózy mimoriadne nepriaznivý. Na začiatku roka sa experti zhodovali v tom, že recesia príde v treťom alebo vo štvrtom štvrťroku. Nič také sa však nestalo. Namiesto toho priniesol rok 2023 silné zisky pre akcie v USA, Európe aj v Ázii.

Dvojciferné zisky dosiahli akciové trhy aj napriek množstvu negatívnych faktorov, o ktorých sa už vedelo predtým (vojna na Ukrajine, vysoké ceny energií, nevídaná inflácia), alebo na zoznam potenciálnych rizík pribudli počas roka (kolaps Silicon Valley Bank).

Začiatok kalendárneho roka dáva niekoľko dôvodov na opatrný optimizmus: nárast cien akcií na nové historické maximá, očakávané uvoľnenie menovej politiky v USA aj v Európe, nárast ziskovosti firiem. Desivé na tomto obrázku by mohlo byť azda len to, ako všetko smeruje k očakávaniu ďalšieho dobrého roka.

To, čo na trhoch očakávajú všetci, sa pritom málokedy stane.

-   Je tento článok užitočný? Zdieľajte ho!