Prečo potrebujeme radiť pri investovaní?
Prečo potrebujeme radiť pri investovaní?

Nevedia, ako bude vyzerať budúcnosť. Ani to, či pokles akcií budeš ešte trvať. No finančných poradcov aj tak potrebujeme.

Žiadny finančný poradca netuší, či sa v nasledujúcom roku bude dariť lepšie akciám, dlhopisom alebo komoditám. Nedokáže povedať, či pri poklese trhov je ideálny moment na investovanie teraz alebo o dva mesiace. O tom, čo prinesie budúcnosť, toho veľa nevie. Napriek tomu by každý, kto investuje, mal mať po boku takéhoto odborníka. Dôvod? Máme ich hneď päť.

Dôvod prvý: úspora času

Investovanie nie je žiadna forma voľnočasovej aktivity. Je to biznis ako každý iný a vyžaduje si pozornosť, energiu a najmä čas. Kto s investovaním len začína a začína sám, nevyhnutne sa musí popasovať s množstvom rôznych možností, ktoré finančný trh ponúka. Mám investovať do podielového fondu? Alebo do ETF fondov? A do ktorých? V čom sú dostupné možnosti odlišné? Od čoho by mala závisieť správna voľba? Otáznikov je neúrekom.

Odpovede na ne nie sú triviálne, ich nájdenie si vyžaduje čas. Ten si investori musia vedieť nájsť neustále – každý deň prináša výkyvy portfólií, nové správy, vyhlásenia. Venovať ho investovaniu znamená uberať ho iným – rodine, priateľom, sebe samému. Kto má odborníka, ktorý tomuto biznisu bude venovať patričnú pozornosť, nemusí robiť žiadne kompromisy s časom. Postačí, ak deleguje zodpovednosť. Presne tak ako v biznise.

Dôvod druhý: externé vedomosti

Kto sa vydá na exkurz do sveta financií, veľmi rýchlo príde na to, že v ňom nestačí len poznať definíciu akcií a dlhopisov. Investovanie predstavuje komplexný odbor, v ktorom sa stretáva matematika so psychológiou, počítačovými simuláciami, znalosťami financií. Kto chce, môže mu venovať roky univerzitného štúdia a vzdelávať sa celý život. Stále sa bude čo učiť.

Kvalitný finančný poradca je skratkou k týmto vedomostiam. Neznamená to, že na počkanie musí byť schopný vysypať z hlavy vzorec na výpočet implicitnej volatility indexu S & P 500. Úspešní investori sa zaobídu aj bez podobných finančníckych nuáns. Pridanou hodnotou finančného profesionála je schopnosť aplikovať odborné vedomosti pre konkrétneho klienta a ušetriť mu tak všetko, čo by musel obetovať, aby ich získal sám.

Dôvod tretí: podpora v ťažkých časoch

Investovanie vyzerá ako tá najjednoduchšia vec na svete, keď na trhoch prekvitá optimizmus a ceny mieria nahor. Realita je však odlišná: po dobrých obdobiach prichádzajú ťažšie a náročnejšie a výkyvy na finančných trhoch dávajú zabrať psychike každého investora. V takýchto situáciách sa rodia najčastejšie investičné chyby a nie je málo tých, ktorí si ich vysvetlia ako signál toho, že investovanie nie je pre nich.

V podobných situáciách sa finančné poradenstvo mení na investičný koučing. Na pripomenutie toho, že striedanie nálad na trhoch je prirodzenou súčasťou dlhodobo rastúceho trendu, že poklesy na trhoch neznamenajú, že investovanie už nemá žiadny zmysel. Kvalitný finančný poradca sa v podobných situáciách stáva trénerom, ktorý svojho zverenca pripravuje na ďalšie víťazstvá aj po prehratom zápase.

Dôvod štvrtý: odpovede na otázky

Investovanie je pre bežných ľudí exotická disciplína, ktorej rozumie len pár vyvolených. Keď sa už odhodlajú zveriť svoje peniaze niekomu inému, klásť otázky, na ktoré nepoznajú odpoveď, považujú mnohí za nepatričné. Ale prečo mám investovať do ETF a nie do podielových fondov? Je možné, že prídem o všetky úspory? Mám investovať viacej peňazí teraz alebo počkať rok-dva, či sa situácia na trhoch neupokojí?

Podobné otázky sú prirodzené a úplne prirodzené je mať v nich aj jasno. Ak niekto nerozumie tomu, prečo investuje práve takto a nie inak, je len otázkou času, kedy pochybnosti v hlave spôsobia finančný skrat. Benefitom finančného poradcu je rozháňanie podobných nejasností, ktoré by mohli viesť k chybným rozhodnutiam.

Dôvod piaty: vyvarovanie sa chýb

Apropo, chybné rozhodnutia. Dostať sa k nim dá po rôznych cestách, ktoré sú spravidla dláždené peknými argumentmi. Za niektoré zaplatíme málo, za iné viac. Úlohou dobrého finančného odborníka je nedovoliť, aby sa jeho klient dopustil tých druhých.

Pod veľkou chybou si netreba predstaviť to, že predáte všetko, čo máte, a za utŕžené peniaze nakúpite neznámu kryptomenu. Veľkou chybou je aj to, ak sú vaše úspory v druhom pilieri v garantovanom fonde, hoci ste len tridsiatnici. Chybou je aj to, ak ako živiteľ rodiny nemáte poistku pre prípad, na ktorý ani nechcete pomyslieť. Pokiaľ si to neuvedomujete vy, mal by na to myslieť niekto iný.

-   Je tento článok užitočný? Zdieľajte ho!