Investujete? Zamerajte sa na to, čo máte pod kontrolou
Investujete? Zamerajte sa na to, čo máte pod kontrolou

Zožierate sa tým, čo prinesú trhy v tomto roku? Ako sa bude vyvíjať inflácia, ekonomika, úrokové sadzby? Robíte chybu, nič z toho totiž nemáte pod kontrolou.

Kedy ste sa naposledy rozprávali o niečom, čo môže mať vplyv na vašu finančnú situáciu? S kýmkoľvek – so svojím partnerom, deťmi, so susedom, s kolegyňou v práci? Možno to bolo o vojnovom besnení, ktoré rozpútalo Rusko a pre ktoré začali finančné trhy prudko padať. Alebo o inflácii, ktorá zrejme spôsobí zvýšenie úrokových sadzieb a môže predražiť splácanie hypotekárnych úverov. Prípadne o tom, či nie je veľmi riskantné investovať do akcií, keď v posledných rokoch ich cena prudko rástla.

Takéto diskusie môžu byť občas zaujímavé a obohacujúce. Najmä ak nás prinútia uvažovať nad argumentmi, ktoré nám dovtedy unikali. Často sa však zvrhnú na formu ponosy: sťažujeme sa na politikov, na banky, na vývoj ekonomiky, výkyvy na trhoch. Pravda je, že toto všetko môžeme pociťovať negatívne. Faktom je však aj to, že nič z toho nemáme ako jednotlivci pod kontrolou. Z pohľadu osobných financií nie je žiaduce venovať im veľkú pozornosť a namiesto toho sa zamerať na to, čo pod kontrolou skutočne máme.

  • Čo nemáme pod kontrolou? Vývoj ekonomiky. Každý – aspoň intuitívne – tuší, že nejakým spôsobom sa dianie v ekonomike podpisuje aj pod stav našich financií. Ak sa ekonomike nedarí a čoraz viac ľudí prichádza o prácu, môže to byť predzvesťou toho, že sami sa staneme súčasťou štatistiky nezamestnaných. Podobné riziko hrozí aj v dobrých časoch – niekde sa môžu manuálnej práce chopiť nové stroje, inde noví zamestnanci, ochotní pracovať aj menej peňazí.

Čo máme pod kontrolou? Možnosť kariérneho rastu. Nech už robíte čokoľvek, je takmer isté, že vždy existuje spôsob, ako byť lepší, výkonnejší. Kto má v náplni práce napríklad často sa opakujúce úkony na počítači, možno by mu známy vedel pomôcť s ich automatizovaním. Ak má niekto v hlave množstvo termínov a úloh, k dispozícii sú nástroje na ich sprehľadnenie. Čo tak úplný profesionálny reštart? Internet je plný inšpirácií.
Zlepšiť vlastné kariérne vyhliadky nemusí znamenať len získavanie nových vedomostí alebo zručností. Ak raz budete hľadať novú prácu alebo profesionálnu výzvu, je dobré mať aj sieť ľudí, ktorí by mohli pomôcť. Nové kontakty sa donedávna najľahšie získavali na konferenciách a seminároch, dnes namiesto nich možno využiť aj sociálne siete (najmä LinkedIn).

  • Čo nemáme pod kontrolou? Výkyvy finančných trhov. Keď zajtra zamieria akciové trhy nadol, médiá to možno pripíšu poslednému vývoju na vojnovom poli. Alebo rozhodnutiu niektorej centrálnej banky, prípadne krachu ďalšieho čínskeho giganta. Čo na tom, že to nemusí byť vôbec relevantné? Iróniou je, že veľké pohyby na trhoch nemajú vo väčšine prípadov v reálnom čase žiadne uspokojivé vysvetlenie.

Čo máme pod kontrolou? Rozhodnutie, do čoho investujeme. Pri investovaní je na každom, aby sám rozhodol, do čoho vloží a bude vkladať svoje úspory. Investície do akcií dokážu priniesť najvyššie zhodnotenie, no cesta k nemu môže byť poriadnym náporom na nervovú sústavu. Zabrániť tomu možno vhodným nastavením portfólia tak, aby rešpektovalo vzťah k riziku, averziu k stratám, dĺžku investičného horizontu. Inými slovami všetko, čo dokáže ovplyvniť naše vnímanie nevyhnutných výkyvov finančných trhov.

  • Čo nemáme pod kontrolou? Dosahované výnosy. Ak budete dostatočne dlho investovať napríklad do akcií, je pravdepodobné, že váš priemerný ročný výnos sa bude pohybovať okolo 8 – 9 %. Neznamená to však, že takéto výnosy je reálne očakávať rok čo rok, so železnou pravidelnosťou. Niekedy prídu štedrejšie roky, inokedy stratové. Môžete sa snažiť, ako len chcete, nič na tom nezmeníte.

Čo máme pod kontrolou? Výšku investovaných úspor. Výnosy z vašich investícií nie sú najdôležitejšie pre hodnotu vášho investičného účtu o 20 rokov. Rozhodujúcim je suma, ktorú investujete. Jej výšku už pod kontrolou máte. Rovnako ako čas, ktorý investovaným úsporám doprajete. Čas a výška investovaných úspor sú pre konečný výsledok podstatne dôležitejšie ako dosahované výnosy, investori by sa preto mali zamerať najmä na ne.

  • Čo nemáme pod kontrolou? Budúcich víťazov. Za posledných 30 rokov vytvorili svetové akciové trhy celkové bohatstvo 75,7 bilióna amerických dolárov. Je to suma, o ktorú vzrástla hodnota všetkých firiem (a vyplatených dividend), s ktorými bolo možné obchodovať na burzách po celom svete. Za nárastom bohatstva investorov však stálo len 2,4 % firiem. Ostatné firmy buď svojim akcionárom nezarobili nič, alebo – v tom horšom prípade – v nich investori o peniaze prišli.

Čo máme pod kontrolou? Budúcich víťazov. Nazvať dva úplne odlišné faktory rovnako môže znieť ako chyba v texte, no nie je tomu tak. Je pravda, že nik nedokáže vopred povedať, ktoré akcie budú v nasledujúcich 10 či 20 rokoch najziskovejšie. Pravda je však aj to, že existuje systém, vďaka ktorému investorom veľkí víťazi už nemusia uniknúť.
Ak na burze začne rásť nový víťaz, je len otázkou času, kedy sa stane súčasťou širšieho indexu, ktorý vo svojej podstate nasleduje akciových víťazov. Kto by neveril, stačí sa pozrieť na zoznam najziskovejších akciových titulov posledných 30 rokov. Tie, ktoré vytvorili najväčšie bohatstvo pre investorov, sú roky aj súčasťou rešpektovaných indexov. Vďaka nízkonákladovým ETF fondom možno investície nasmerovať k budúcim víťazom, hoci dnes nik netuší, ktorým firmám bude takéto označenie patriť.

 

-   Je tento článok užitočný? Zdieľajte ho!