Daňová diskriminácia je späť, pripomína zodpovednosť k vlastnej budúcnosti
Daňová diskriminácia je späť, pripomína zodpovednosť k vlastnej budúcnosti

V tomto prípade to možno povedať o daňovom režime, ktorý sa mal týkať investícií do podielových fondov, v ktorých majú Slováci najviac investovaných úspor. V lete dostali z parlamentu nádej, že daňová diskriminácia podielových fondov a investícií do ETF fondov sa od začiatku tohto roka stane minulosťou. Čo sa však malo stať, nestalo sa. A ani sa nestane.

Rok 2024, v ktorom mal začať platiť nový daňový režim, sa začal rovnako ako ten predtým. Zrážkovú daň vo výške 19 % budú bežní investori platiť z dosiahnutých výnosov bez ohľadu na to, či ich dosiahli za päť mesiacov alebo päť rokov. ETF fondy, s ktorými sa na burzách obchoduje ako s akciami, tak ostávajú jedinou formou daňovo zvýhodnenej investície pre Slovákov.

Majitelia podielových listov majú právo cítiť sa poškodení, no pozornosť tomu, čo sa stalo v posledných mesiacoch, by mali venovať všetci. Predovšetkým tomu, ako rýchlo, bez predchádzajúceho varovania (a aj bez problémov v parlamente) je možné zmeniť politický sľub, i keď už má formu zákona.

Politickým sľubom – i keď neporovnateľne väčším – je aj dôchodkový systém a prísľub budúcich dôchodkov. Dnes síce obsahuje vzorec, ktorý „sľubuje“ budúce dôchodkové dávky, no stále je to len politický sľub. Zmeniť sa dá veľmi rýchlo.

Jediným pevným dôchodkovým pilierom sa tak môže poľahky stať iba ten, ktorý si každý dokáže vybudovať sám. Investovaním pre vlastnú budúcnosť.

-   Je tento článok užitočný? Zdieľajte ho!